Verkkosivut Googleen, eli sivujen indeksointi

Yksi hakukoneoptimoijan tärkeimmistä työkaluista on Google Search Console – ja mikä parasta – se on täysin ilmaista! Monet tuskailevat sivujen indeksoinnin kanssa, tai kuinka seurata linkkikantaa (backlinks), vieläpä mielellään ilmaiseksi. Google SC on vastaus kaikkeen.

GSC ei ole pelkästään työkalu sivujen indeksointiin tai linkkikannan seuraamiseen, vaan paljon muuta! Se on lähes keiken kattava palvelu hakukoneoptimoijalle. Voisinkin lähes väittää, että muuta et juurikaan tule tarvitsemaan. Ainakaan ilmaiseksi mitään yhtä hyvää ei voi saada.

Sivujen indeksointi

Varmasti yksi kysytyimmistä, sekä tärkeimmistä asioista, mitä uudet optimoijat miettivät, on sivujen indeksointi. GCS tekee tämänkin hyvin helpoksi. ”Fetch as Google” työkalun avulla botti käy sivusi läpi ja piirtää sinulle kuvan, jonka botti näkee sivuistasi ja kuvan, jonka käyttäjä näkee. Jos nämä molmmat kuvat ovat yhteneväiset, voit pyytää bottia indeksoimaan sivusi. Yksinkertaista!

Kuinka lisätä kotisivut Googleen?

Ensin sinun tulee määrittää Googlen Search Console tili, jos et ole sitä vielä tehnyt.  Kirjaudut sisään Google-tunnuksillasi ja syötät consoleen hallinnoimasi sivun osoitteen ja hyväksyt sen. ”Crawl” valikossa on kaikki indeksointii tarvittavat kohdat. Tässä ohje lyhykäisyydessään.

  1. Mene Google Search Console tilillesi
  2. Avaa valikko Crawl > Fetch as Google
  3. Syötä halutun sivun url osoitteen loppuosa
  4. Valitse Fetch tai Fetch and render
  5. Pyydä Google indeksoimaan sivusi

Fetch komento pyytää Googlebottia käymään sivusi läpi, kun taas Fetch and render pyytää bottia myös samalla piirtämään sivusta snapshotin siten, kuinka botti sivusi näkee ja kuinka käyttäjä näkee saman. Jos botin näkemä snapshot on sama, kuin käyttäjän näkemä, kertoo se siitä, ettei hakurobotilla ollut ongelmia sivustosi koodin tulkitsemisessa ja tällöin voit pyytää Googlea indeksoimaan sivusi.

Indeksoinnissa kestää yleensä noin neljästä päivästä neljään viikkoa, eikä prosessia ole juurikaan mahdollista nopeuttaa.

Huom! Jos Fetch as Google ei onnistu renderöimään sivujasi, voi ongelmana olla dynaaminen sisältö, esimerkiksi Ajax. Tässä ohjeita dynaamisen sisällön indeksoimiseen.

Url parametrit (Url Parameters)

Monet dynaamiset sivut tuottavat osoitteisiin parametreja automaattisesti, kun se luo uutta sisältöä, kuten esimerkiksi sivuja, tai blogipostauksia. Parametrit voivat tuottaa ongelmia hakukoneille ja pahimassa tapauksessa sotkea optimaatiota valtavasti.

Esimerkki parametristä osoitteessa:
http://example.com?product=1234&utm_source=google

Monissa tapauksissa nämä ovat indeksoinnin kannalta tarpeellisia, mutta joissakin tapauksissa saattavat indeksoituessaan luoda tuplasisältöä, eli duplicate contentia. Tämä on ei toivottua sisältö hakukoneille, sillä useat samankaltaiset kopiot halutusta sivusta saattavat laskea hakusijoituksia.

Esimerkki: Sinulla on verkkokauppa, jossa on myynnissä tietyt naisten kengät.  Haluat tietenkin, että tämä sivu indeksoittu ja löytyy Google-haussa.  Kengistä on kuitenkin olemassa useita eri värivaihtoehtoja ja jokaisella vätillään on osoitteessa oma parametsintä. Esimerkiksi tässä on osoite kenkien pääsivulle, jonka toivot löytyvän googlesta:

www.kengät.fi?product=naistenkengät

Verkkokauppa kuitenkin luo omat urlinsa samojen kenkien eri värivaihtoehdoille, kuten seuraava esimerkki osoittaa:

www.kengät.fi?product=naistenkengät&filter=musta
www.kengät.fi?product=naistenkengät&filter=punainen

Eli samasta sivusta, jossa on indeksoitunut useita sivuja, joissa sisältö on kuitenkin täysin sama. Tämä aiheuttaa tuplasisältö ja Google ei katso tätä hyvällä ja pahimmassa tapauksessa antaa toiminnasta penaltya. Eli heikentää sijoitustasi hakutuloksissa.

Url parametreillä voit määrittää halumiasi parametrejä ja pyytää Google esimerkiksi olla indeksoimatta sivuja tietyillä parametreilla. Klikkaamalla kohtaa ”Add parameter” voit lisätä parametrin ja valita, mitä Google tekee ks. parametrien suhteen.

Lisätessäsi parametria Sinulta kysytään seuraavaa: Does this parameter change page content seen by the user? Eli muuttaako parametri sivun ulkoasua, jonka käyttäjä näkee. Joissakin tapauksissa parametsi liittyy esimerkiksi kävijäseurantaan ja silloin voidaan valita kohta ”No, doesn’t effect page content.”  Jos taas parametrillä on visuaalinen muutos sivuusi, niin valitaan Yes, changes, reorders or narrows page content.

Jos valitsit kyllä, niin seuraavatksi kerro Googlelle, että mitä parametsi tekee sivusi sisällölle.  Valinnat: Sorts, Narrows, Specifies, Translates, Paginates tai Other. Tämän jälkeen voit päättää, mitkä osoitteet Googlebotti crawlaa läpi, joissa lisäämäsi parametri esiintyy.  Jos et tahdo, että Google käy läpi valitsemasi parametrin sisältäviä osoitteita, valitaan alin kohta: No URLs.

Tämä on vain pintaraapaisu Search Consolen ominaisuuksista ja näitä tulen käsittelemään  vielä lisää jatkossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *